Заплатата на кмета на Карлово Емил Кабаиванов става почти тройна на възнаграждението на пловдивския кмет. Това става ясно от решение на Общинския съвет в подбалканската община, с което се определя новото възнаграждение на градоначалника. Старейшините са одобрили заплатата му да бъде „80 % от максимално определения размер, съгласно ПМС № 67/2010 г.”. Според цитираното постановление на Министерски съвет заплатата на градоначалниците не може да надвишава тази на министрите, която в момента е 4 600 лв. Така трудовото възнаграждение на Кабаиванов става малко повече от 3 680 лв., считано от началото на тази година.

Така съставеното решение обвързва размера на заплатата на Кабаиванов с министерската, като тя ще трябва да претърпи корекция, в случай, че такава има и при възнагражденията на управляващите. Припомняме, че в края на миналия мандат той взимаше 2965 лева на месец. Първенец в региона обаче бе кметът на Лъки Валентин Симеонов, който се разписваше срещу 3116 лева. В местния парламент на най-малката община в Пловдивско не е постъпвало предложение за определяне на ново възнаграждение на Симеонов. От тази възможност се е въздържал и кметът на община „Марица” Димитър Иванов, който получава около 2 700 лв. Неговият колега Павел Михайлов ще взима 2 500 лв. на месец, считано от началото на тази година - с почти 400 лв. повече от предшественика си на кметския стол в „Родопи” Пламен Спасов.

Новата градоначалничка на Перущица Мария Вълканова е внесла предложение в местния парламент на определяне на кметско възнаграждение в размер 2 533 лева. То обаче било отхвърлено,след като старейшините гласували с 6 гласа „За”, 6 „Против” и един „Въздържал се”. В крайна сметка Вълканова ще получава 2 300 лв. Със 100 лв. повече от нея ще получава кметът на Стамболийски Георги Мараджиев. Още на първата редовна сесия старейшините одобриха заплатата му с 19 гласа "За" и един "Против". Около 2 600 лв. ще бъде заплатата на новия градоначалник на Асеновград Христо Грудев. Кметът на Садово Димитър Здравков пък ще се подписва срещу 2 750 лв. всеки месец.

Значително по-ниски са трудовите възнаграждения на кметовете на Хисаря и Съединение. Пенка Ганева, която за втори път сяда на кметския стол в Хисаря, ще получава 1944 лв. на месец, а кметовете на малките населени места в общината – под 1 000 лв. Атанас Балкански ще взима 1 800 лв., става ясно от решение на Общински съвет – Съединение. Едва 1 550 лв. ще получава градоначалникът на Брезово Христо Енков. Заплатите на кметовете на малки населени места в общината са сред най- ниските в областта – те ще получават средно около 850 лв.

Припомняме, че заплатата на кмета на Пловдив Здравко Димитров понастоящем е по-малка от тази на Енков. Двамата градоначалници взимат най-ниските възнаграждения в областта. По време на последната сесия на Общински съвет - Пловдив обаче Димитров обяви, че ще вдигне възнагражденията на служителите в администрацията, като намекна и за корекция в кметската заплата. Изявлението му дойде два месеца, след като градоначалникът заяви, че трудовите възнаграждения в Общината ще бъдат замразени, поради лошото й финансово състояние. От кметската заплатата зависят и тези на зам.-кметовете, председателя на Общинския съвет и старейшините.

Повече по темата - четете в линка:

Обрат! Здравко Димитров вдига заплатите в Община ПловдивГрадоначалникът намекна, че ще увеличи и своето възнаграждение, което е едно от най-ниските в страната