Двама митничари са пропуснали автобуса, който катастрофира на АМ “Струма”, през границата въпреки липсата на документи.  Служителите са отстранени от работа. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител. В системата на митницата не е отразено автобусът да е имал разрешително за международен превоз на пътници. 

Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, според първоначалната проверка.

Тезата за тубите е спекулация, българските прокурори работят по нея, заяви главният прокурор на РС Македония Любомир Йовески пред БТВ и обясни, че по време на огледа на изгорелия автобус на АМ "Струма", той е видял пластмасови туби, които не са изгорели. 

Главният прокурор обясни, че в  момента в Македония се взима биологически материал от роднините, за да се извършат ДНК тестове. Той заяви, че македонската прокуратура ще се задейства, едва след като случаят бъде проверен от българските обвинители, защото няма да открият нищо паралелно. За момента македонската и българската прокуратура си сътрудничат добре, каза още Йовески.

Все още не се знае дали причината за катастрофата е човешка грешка или неизправност на автобуса. Според главния прокурор автобусът е нов на три години, октомври месец е минал технически преглед.