Пътник от изгорелия автобус на автомагистрала "Струма" е изчезнал мистериозно, стана ясно от брифинга на Главна прокуратура, който тече в момента. В превозното средство са открити овъглените останки на 44 души. В болница са 7. Според данните от граничния контрол обаче в автобуса на границата е имало 52 души. Един от оцелелите - мъжът успял да счупи задното стъкло на рейса, обаче твърди, че е извадил 8 души от пожара. 

"Бях на място, видях овъглените трупове. Това ще остане в съзнанието ми цял живот. По- тежко беше обаче посещението ми в болница Пирогов, където са настанени оцелелите от катастрофата. За тях се грижат най- добрите специалиалисти. Това , което търсеха те , бяха техните близки - майки, бащи, деца. В една от стаите видях момче на моята възраст. Казах му, че е герой. Той ми разказа, че е спасил 8 човека. Всъщност в автобуса открихме 44 трупа. В болница са 7. Не е ясно къде е осмия човек. Проверяваме тази информация, тъй като може спомените на свидетеля да са объркани . Обаче той е категоричен" заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева. 

Прокуратурата проверява дали изчезналия човек се е спасил или е бил в някой от другите три автобуса. Правят се справки по списъците, подадени от туристическата фирма. 

 Според зам. главният прокурор Борислав Сарафов , първочалните данни от разследването сочат към човешка греша. Водачът се е отклонил неясно защо надясно и е предприел странна маневра. Така автобусът се е нанизал на мантинелата, която вероятно е разрязала резервоара.  Сарафов отхвърли версията, че автобусът е превозвал контрабандно гориво. На място са открити остатъци от три туби, но в тях е имало само остатъци от нафта. Няма никакви следи от бензин, нито от други запалителни течности. 

 Сарафов отхвърли версията за терористичен акт. "Тази тема не бе оповестена в деня на катастрофата, но беше изследвана от нас. Взехме ацетонови натривки, съпоставихме свидетелски показания и категоричено отхвърляме тази версия. Взрив не е имало, имало е само горене" заяви прокурорът. 

Днес продължават разпити и огледите на автобуса. Той е иззет и ще бъде отгледан от автоинспектори и технически лица. Ще се провери дали е възможно катастрофата да е следствие от техническа неизправност.

Засега водещата версия се очертава човешка грешка. "Отчитаме лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението. Тази мантинела, на която буквално се е наннизал автобуса не само че не е полезна, но е и опасна. Тя е способствала за инцидента. Тези обстоятелства ще бъдат изследвани от нас. Ще изследваме дали при евентуална човешка грешка, лошата организация да е спомогнала за произшествието" заяви Сарафов. Стърженето по мантинелата е предизвикало искри, които са причинила пожара. Причината за толкова много жертви е, че автобусът е попаднал между две мантинели и пътниците са се оказали в капан. 

Утре прокурор и следовател от България заминават за Македония, където ще получат ДНК проби, събрани от семействата на загиналите, за да могат да бъдат сравнени с ДНК от човешките останки от автобуса. Те ще бъдат съпоставени и след това телата ще бъдат освободени и върнати на македонската държава. 

Сийка Милева съобщи, че днес главният прокурор е разпоредил на Върховна административна прокуратура да извърши проверка на сигнализацията и маркировката на магистралите и маркировката в цялата страна. Ако бъдат събрани доказателства за извършени нарушения, те ще бъдат изпратени на правителството. Срещу виновните, по чиято вина има допуснати нарушения, ще бъдат образувани дела. 

Борислав Сарафов благодари на всички, са работили и работят по случая.