Голям плакат с надпис "Спрете продажбата на Родопа планина" бе разпънат в местността "Стърбоджи поляни" над пазарджишкото село в Црънча. 

Инициативата е в знак на протест след приетото предложение на кмета на Пазарджик Тодор Попов 370-те дка гора да се пуснат на търг при първоначална цена около 696 000 лева. 

Утрешният Гергьовден, който е и празник на село Црънча, тази година ще бъде посрещнат с мълчаливо бдение и обща молитва за опазването на гората. 

На 6 май, в 12:00 часа в местността "Стърбоджи поляни" няма да се състои традиционният събор, а протестиращи ще изразят недоволството си за решението парче от Родопа планина да бъде продадено. 

"Тази година Црънча няма да празнува. На празника Гергьовден, който е свещен за црънчани, ние обикновено посещаваме местността "Гергьова черква" и "Стърбоджи поляни", но този път няма да отидем там, за да изядем традиционното гергьовденско агне и да се веселим. Този път повечето от хората, които ще отидем там, съгласно всички мерки на закона, ще се опитаме да кажем на висок глас и да заявим нашата позиция, а тя е "Црънча не се продава, гората на Црънча не е за продан. Надяваме се да бъдем чути, надяваме се да бъдем разбрани. Проблема няма как да се реши по друг начин, освен на политическо нови и партиите, които взеха да обърнат внимание и да разберат наистина, че продавайки част от Родопа планина те лишават от бъдеще поколения българи. За първи път на Гергьовден Црънча няма да празнува, за първи път селото не е радостно, а гневно!" - казва Трендафил Величков, бивш областен управител на Пазарджик, роден црънчанин и един от инициаторите на протеста.

Припомняме, че от тази сутрин се събира нова подписка срещу решението и събраните подписи вече са 500. В интернет бе пусната и петиция, създадена от всички подкрепящи каузата за бъдеще на село Црънча, където подписалите се са близо 1000.

Петиция: Да спрем наглата продажба на парче от Родопа планинаГората в Црънча, Пазарджишко е сложена вече на тезгяха за продан