Жители на село Труд излизат на протест срещу дейността на централата за производство на електро и топлоенергия от биомаса. Протестиращите се събират в 17,30 пред читалището и в 18 часа ще блокират за кратко Карловско шосе в рамките на селото. Протестът е подкрепен от кмета на село Труд Красимир Минков и от кмета на община „Марица“ Димитър Иванов.

Близо 1000 са участниците в подписката срещу работата на централата, която е само на 200 метра от края на селото и е постоянен източник на миризими, шум и вибрации. Лекари отчитат, че заради отравянето на въздуха рязко са се увеличили белодробните заболявания сред хората в селото.

Заради наднормено изпускане на серен диоксид и азотни оксиди на фирмата-собственик "Билд Инвест Сит" ЕООД е наложена текуща месечна глоба от 600 лева, но тя е обжалвана, съобщи директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

Пред Радио Пловдив собственикът на централата Яков Джаров обяви, че проблeмът с миризмата в село Труд вече е решен, тъй като са изпълнени всички предписания на контролните органи. Джаров твърди, че в село Труд Инициативният комитет създава изкуствено напрежение и това неслучайно става преди избори.

„Протестът ни категорично не е политизиран, не се интересуваме коя партия го поддържа или не. Ние искаме държавата да си застане на мястото, да защити гражданите си, тъй като става дума за здравето на нашите деца и родители“, обяви Ани Марлакова, председател на Инициативния комитет на жителите в село Труд. Протестиращите настояват централата незабавно да бъде затворена или преместена.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg