Три длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" се изправят пред съда. Обвиненията срещу тях са за безстопанственост в особено големи размери.

Бившият председател на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров е предаден на съда за това, че в периода 07.08.2014 г. -17.02.2015 г. умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала "Марица".

В резултат на това за Министерство на транспортна са последвали щети в размер на ‪30 813 647 лева. ‬‪Според държавното обвинение безстопанствеността му е била умишлена. ‬

Ако бъде признат за виновен той може да влезе в затвора от 3 до 12 години. Освен това може да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражняват определена професия.

В периода от 23.01.2014 г. до 26.01.2015 г. Дончо Атанасов и Илиана Златева са членове на Управителния съвет на АПИ. Двамата ще се изправят пред съда затова, че в този период не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на същата магистрала. Според обвинителния акт те са били съучастници на Лазар Лазаров и много добре са осъзнавали какво става.

Ако бъдат признати за виновни Атанасов и Златева могат да получат наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години и също да бъдат лишени от право да заемат определена държавна или обществена длъжност.