Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки на имотите на председателя на КОНПИ Пламен Георгиев, на сина на директора на НСлС Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. Причината за това са множеството материали, публикувани в медиите, които показват документи за невярно деклариране на във връзка с придобити недвижими имоти - апартаменти в гр. София.

Проверени ще бъдат получените доходи на тримата изброени и имущественото им състояние в периода от 2013 г. - 2018 г. Върховната касационна прокуратура ще изиска нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Георгиев и съпругата му.

Освен това изискан от банката ще бъде и ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко-продажбата. В медиите се появи информация и че в периода 2018-2019г. синът на Борислав Сарафов се е сдобил с недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им.

Освен това директорът на НСлС не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към Върховна касационна прокуратура.

Съпругата на Лозан Панов също ще бъде проверена. Тя се е сдобила с ново жилище 2 години преди да се омъжи за председателя на ВКС. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

Междувременно Пламен Георгиев направи изявление пред медиите, че излиза в отпуск. Ето какво написа той:

"Във връзка с информация на сайта на прокуратурата на Република България за разпоредена от Главния прокурор Сотир Цацаров проверка на мен и семейството ми декларирам готовност за пълно съдействие. С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата.

Пламен Георгиев

Председател на КПКОНПИ