Публикация на софиянец в социалните мрежи придоби изненадваща публичност. В нея той споделя, че навярно е бил заразен с коронавирус и дори вече е добил имунитет, тъй като има положителен резултат на IgG антитела на SARS-CoV-2. Мъжът е нямал нито един от обявените симптоми, а IgM също са му отрицателни. На 15-16 март е прекарал лека настинка с ниска температура, но понеже е било 2 седмици след ваканция в Боровец, той се зачудил дали не е заразен с COVID-19 и решил да се тества.

Ето какво разказа столичанинът в своята публикация:

"Да ви се похваля - имам положителен резултат на IgG антитела на SARS-CoV-2. IgM са ми отрицателни. Това означава, че инфекцията е вече минала и съм добил имунитет. Понеже тестовете с антитела има какво още да се желае от тях, повторих теста и в друга лаборатория, където резултатът е същият. За да съм сигурен, че не съм заразен, направих и PCR тест, който очаквано е негативен (IgG без IgM означава, че всичко е преболедувано). Близките ми са с негативни тестове за антитела - или не са се заразили от мен, или им е още рано. На тях PCR не сме правили.

Бях искрено учуден от резултата, защото като цяло не съм имал от обявените симптоми. Имах малки хреми февруари и март, но нищо по-особено от сезонните неразположения. Естествено казвам това, не за да омаловажа вируса, а по-скоро да знаете:
1. Наистина може да протече леко и безсимптомно, което означава, че е действително хубаво да пазите околните, дори да се чувствате добре. Спазвайте отстояние, стойте си вкъщи по възможност.
2. Изходът от болестта не е само болница и усложнения - не се панирайте излишно
3. Май вирусът не е конспирация" - пише Стоян със Фейсбук. 

Той споделя още, че вярва, че вирусът за не малка част от обществото е опасен и съветва да пазим себе си и другите, но разумно - без излишна паника и притеснения.

Според него, тестовете, особено серумните могат да дадат грешни резултати, но фалшиви позитивни за IgG са малко вероятни и има шанс да са от друг по-лек коронавирус. Именно затова, столичанинът се е опитал да минимизира този шанс с две различни лаборатории.  

"Спазвам наложените в страната мерки, смятам някои от тях за прекалени, но ги спазвам." - завършва той. 

Публикацията на мъжа събра стотици лайкове, а много от потребителите му зададоха въпроси, на които до момента не са намерили отговор. Ето и някои от тях:

- Кое те накара да се тестваш всъщност?

- Чисто любопитство и това, че тестът ми е безплатен с допълнителното здравно. Пък и карах някаква хрема с леко втрисане и 37.5-38 на 15-16 март. Но съдейки по резултатите най-вероятно съм го изкарал някъде февруари.

- Къде си се тествал и каква е цената?

- Първо в Cibalab (там е 30 лв бързият тест) с венозна кръв - резултатът излиза след няколко часа. Днес в Поликлиника България направих бърз тест (40лв). Правят ти го на входа с кръв от пръста и чакаш на място 15 мин. Аз съм им първия положителен. Посъветваха ме да направя и PCR, за да съм сигурен, че не съм заразен. Той при тях е 120лв, но го пращат в Ремус, където мисля че същия е 100. Като цяло в София бързи правят в Цибалаб, Ремус, Поликлиника България и Св. Панталеймон. Цените варират м/у 30 и 45лв. PCR има и в няколко други лаборатории - цените варират м/у 100 и 130лв. Бързите тестове имат по-висок шанс за фалшиви негативи. Фалшивите позитиви могат да станат от преболедуване на някой сходен коронавирус, но шансът е не повече от 15-20%.

- А имаха ли някакви данни за имунитета, например за продължителността му?

- Нямам детайли - лекарката в поликлиниката каза, че съм им първия положителен случай. Но би трябвало да не мога да се заразя вече.

- Щабът запознат ли е? Ще споделиш ли отговорът им?

- Веднага се свързах с личния лекар, после звъннах и на горещата линия - поздравиха ме за имунната ми система :D Реално с негативен PCR със сигурност не съм заразен, така че карантина не се налага. Сигурно ще пусна данните в мобилното приложение.

Снимка: Фейсбук