Видеокамери ще бъдат поставени в общите помещения на Центъра за възрастни хора с деменция към КСУ "Св. Георги" в Пловдив. Това обеща заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев пред близки на настанените в центъра, където тече разследване за малтретиране на пациенти. Той пое ангажимент, че Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните.

Над 25 роднини се отзоваха на поканата му за среща в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от 10-ина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред  роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери Анести Тимчев

Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините бяха категорични, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.

Стана ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствието на общопрактукуващ лекар, което да се грижи допълнително за болните.  Присъстващите споделиха, че срещата е била много ползотворна и решиха такива срещи да станат регулярни. 

Уволняват двама болногледачи от Центъра за хора с деменция в ПловдивТрудно се намира персонал, коментират от Общината

Домовете за хора с деменция - съвременни концлагери или предверие към ада, за който не искаме да знаемПерспективата е все повече хора да бъдат засегнати от това заболяване, а базата далеч не отговаря на критериите за нормално съществуване