Уволняват двама болногледачи от Дома за хора с деменция в Пловдив, в който тече разследване за малтретиране на пациенти. Това заяви заместник-кметът по социалните дейности Анести Тимчев. Той коментира още, че на по-късен етап според резултатите от проверките може да се стигне и до още уволнения. Предстои освобождаването и на директорката на социалното заведение, която в момента в отпуск извън България.

Причина за уволнението на двамата болногледачи е оплакване на родственица на жена с деменция, настанена в дома.

"Проверката продължава, те може да са и повече. Това становище е мое и е на базата на следното - разговори със служители, с лекаря, с представители на семействата на пострадалите", заяви Тимчев пред БНТ.

Подборът на персонала, нает в различните социални услуги, се осъществява от съответната община. Проблем е липсата на желаещи да работят като болногледачи.

Пореден покъртителен разказ за Центъра за хора с деменция в ПловдивЖена разказва за отношението към баща й

"Има методика за подбора на персонала в социалната услуга и тези критерии и стандарти, които са разписани там следва да се спазват от управлението на социалната услуга", каза Емилия Иванова, регионален директор на „Социално подпомагане" 

"Няма желаещи, за времето в което ние организираме дейността на този център. Не е дошъл нито един човек, насочен от бюрото по труда", добави Тимчев.

Общината планира регулярни срещи с близките на настанените в дома за хора с деменция, като първата ще бъде в края на тази седмица. Вече е подписан договор с фирма, която ще монтира видеонаблюдение в общите помещения на сградата. Община Пловдив в момента проверява щателно още три социални услуги.

Домовете за хора с деменция - съвременни концлагери или предверие към ада, за който не искаме да знаемПерспективата е все повече хора да бъдат засегнати от това заболяване, а базата далеч не отговаря на критериите за нормално съществуване