Борисов никога не е казвал: “Да се обединим с Турция”, не се е заричал да предаде главите на всички привърженици на Фетулах Гюлен С измислени думи на българския премиер Бойко Борисов отрази визитата му в Истанбул от петък проправителственият турски вестник “Йениакът”. “България: Да се обединим с Турция” бе заглавието на вестника, с което отразява разговорите в Истанбул между Борисов, турския премиер Бинали Йълдъръм и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм, който бе единственото публично събитие от програмата на българския министър-председател в Турция.

 Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, показа проверка на в. “24 часа”. Според “Йениакът” след освобождението си България не е успяла да се закрепи, поради което премиерът Борисов видял като единствен възможен изход да отиде в Турция Изданието допълва своя материал и с мнимата фраза “Борисов каза: Да се обединим с Турция”

Според много от турските вестници българският премиер е официалното лице на Европа пред Турция. Това тълкувание е, защото Борисов бе единственият държавник от ЕС, който присъства на откриването на моста “Явуз Султан Селим” над Босфора. Министър-председателят обаче бе на 5-часовата церемония за кратко. Вестник “Миллиет” е извел като заглавие автентичен цитат от Борисов: “Налага се да търсим партньорство с Турция...”.

Вестникът обаче поставя акцент върху това, че премиерът на България се е зарекъл “да предаде главите на всички ФЕТО-джии”. Така в Турция наричат привържениците на Фетулах Гюлен. Този цитат от телевизионно интервю на Борисов отпреди 2 седмици обаче също е некоректен. Пред българска телевизия той каза: “Готов съм на всички да ни паднат главите...”, коментирайки спорното от законова гледна точка предаване на турския бизнесмен Абдула Буюк на Турция. “Джумхуриет” пише в заглавие: “Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования”. Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България. Вестник “Хюриет” извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза. Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза. Вестник “Йени Шафак” акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря в събота за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос. “Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg