Едно от най-чаканите и нашумели дела в България е на път да започне. На днешното заседание спецсъдът трябва да вземе решение – да стартира ли по същество мегапроцесът за фалита на КТБ. От май месец миналата година прокуратурата чете обвинителния акт и делото не започва.

Петте хиляди страници се оказаха „уморителни“ за прокурорите, които искат начало на делото по същество да бъде дадено. Това е възможно след законодателни промени, които влязоха в сила на 22 януари. Според тях обвиненито няма да се чете в зала, а ще бъде представян само сбит доклад.

Основният подсъдим по делото - банкерът Цветан Василев, все още е в Сърбия и чака разрешение за екстрадиция. Според защитника му адвокат Константин Симеонов обаче процесът е в застой и вина за това има българската прокуратура.

„Аз очаквам, че все пак делото ще започне по същество, на прокурорите им омръзна да четат обвинителен акт, който самите те са написали и затова измениха закона. България не е парламентарна република, а прокурорска република. В клуба по „народна гимнастика" в Народното събрание вдигат ръцете и го гласуват - изменения в едни закони заради едно дело”, коментира Симеонов.

Защитата на Василев и другите 17 обвинени за източването на КТБ обаче настояват процедурата по четенето на обвинителния акт да продължи.

Според юристи в подобен случай делото трябва да започне по същество още днес. Очаква се обаче малко по-късно през деня това решение да вземат магистратите от спецсъда.