Какво се случва с тютюневия склад на улица „Одрин” 8, който бе разрушен през март тази година и запали общественото недоволство в Пловдив? След опожарения ансамбъл от сгради министърът на културата се сети и за първия погубен тютюнев склад в Пловдив и разпореди да се направи ново административно наказателно производство срещу собственика на незаконно съборения тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 в Пловдив за неизпълнение на заповедта за възстановяването му. Според пресцентъра на Рашидов дружеството "Одрин 8" не е спазило изискването да представи в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяването на сградата, която е паметник на културата.

Община Пловдив обаче пое друг ангажимент , който уж бе договорен със собствениците на сградата.  Става въпрос за аварийното укрепване на сградата, а вече няколко месеца тя не върши нищо. Или по-точно имитира дейност. Защо? Още през юни градската администрация пусна обществена поръчка за "Аварийно-временно укрепване на останалите участъци от съществуващи фасади на сградата на ул. "Одрин" №8 в гр. Пловдив". Тя бе спечелена от фирма „Герудика” и е на стойност 6000 лева. Договорът за възлагане на поръчката е 21 юли. Повече от месец обаче от фирмата не са издали необходимия план за аварийно укрепване на сградата.

Наш репортер се свърза с проектантите от частната фирма. Тя заявиха, че забавянето на проекта за укрепването на тютюневия склад не е по тяхна вина. Причината е, че възложителят - в случая Община Пловдив,  не е предала необходимата документация на фирмата, както и геодезично заснемане на терена. Без тях проектантите не могат да изготвят план за аварийните дейности по сградата. Веднага щом получили всичко необходимо те ще са готови до 15 дни.  

Макар че сградата може да рухне всеки момент, от Общината явно чакат септемврийските дъждове, които още повече да компрометират и корозират основните на тютюневия склад.  Въпросът е дали тогава министърът на културата ще се разлюти и на кмета Иван Тотев и ще му наложи глоба.  

Рашидов се ядоса! Глобява собственика на съборения склад на "Одрин" 8, не го възстановявал

Още по темата - вижте в новините на ТРАФИК ТВ:

Благовест Андонов, TrafficNews.bg.