Пореден протест срещу екстрадирането на собственика на фирма за  търговия с биткойни Росен Йосифов в САЩ събра малка, но шумна група пред Президентството. Участниите в шествието, организирано от семейството и близките на Йосифов, призоваха държавата да не бездейства и да се застъпи за своя гражданин.  По-късно митингът се пренесе пред Народното събрание, където

се присъединиха още хора. С протестите, които започнаха още в петък семейството на Йосифов иска да бъде преразгледано решението на Софийския апелативен съд, който одобри той да бъде предаден на съдебните власти в САЩ.

 

Огласените от дъщерята на обвинения Виктория Кънева искания бяха изложени и в петиция, която до момента е подкрепена от над 1100 души. Йосифов беше арестуван на 11 декември заради обвиненията на американските власти срещу него, че е участвал в международна престъпна мрежа за пране на пари, рекет и корупция.

От ГДБОП позвънили на вратата на семейното жилище, сложили белезници на обвиняемия и иззели пари, документи и ценни вещи от апартамента, разказа пред медиите Виктория.

Близките на Йосифов не могли да се обадят на адвокат, защото им било забранено. Те не знаели и каква е причината за ареста. При първото заседание за определяне на мярката на задържания станало ясно и защо мъжът е задържан. Според обвиненията престъпната мрежа е работила чрез онлайн платформи. В тях предлагали скъпи коли, часовници и други вещи, които след превеждането на парите потребителите така и не получавали.

Схемата се случвала в САЩ, с клиентите комуникирали предимно румънски граждани. Йосифов бил в края на мрежата, като ролята му била да обръща получените пари в биткойни.

Дъщерята на Росен Виктория Кънева разказа пред TrafficNews.bg , че баща й не е участвал в престъпна мрежа, защото не знае и една дума на английски или на друг език и няма как да е договарял подобни схеми с чужди граждани. Според близките на Йосифов той е станал жертва на някой от румънските си клиенти, който е извършвал престъпни дейности без неговото знание.

Според дъщерята на обвинения връзката с чужденците подържали служители на фирмата, които говорели английски. Решението дали Йосифов да бъде екстрадиран беше взето от Софийски градски съд и потвърдено от Апелативния съд, чието становище е окончателно.

Все още не се знае кога точно българинът ще бъде екстрадиран, но се очаква това да се случи в най-скоро време. Виктория изпрати писмо до правосъдното и външно министерства, главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев. До момента обаче отговор от институциите няма, твърдят близките на бизнесмена.