Български граждани, проявил симптоми на коронавирус, се е прибрал у нас с полет от Нидерландия. Той е преминал през две летища, а веднага щом е пристигнал е установено, че той е заразен с COVID-19. 

Става въпрос за семейство българи от димитровградското село Черногорово, които са работили на цветната борса в Холандия. Първоначално, мъжът не се е почувствал добре, имайки всички симптоми на вируса. След като не е получил адекватно лечение в чужбина, той и съпругата му взимат решение да се приберат и да потърсят медицинска помощ. 

Първа със семейството по телефона комуникирала личната им лекарка от село Черногорово, която след като чува оплакванията, директно ги препраща в "Пирогов". Именно там мъжът е диагностициран с COVID-19. Той остава в интезивното отделение, а съпругата му се връща обратно в селото. 

"Мъжът имаше дихателна недостатъчност, кашляше и му предложих да отиде в медицинско заведение, където да получи адекватна помощ. Жената я предупредих да не се среща с никакви роднини. След няколко дни вдигна висока температура, а аз веднага се обадих на екип на РЗИ и линейка" - казва д-р Татяна Албанова, личният лекар на семейството от село Черногорово.

Според лекарката мъжът е взел някакви препарати, които свалят температурата и затова не е хванат при проверките на летищата. Не е имал много висока температура, а повече кашлица.

В село Черногорово са взети всички необходими мерки за безопасност на населението след този случай.