Според Софийския апелативен съд Росен Йосифов, а не негов служител,както твърдят бликите му, е участвал в престъпната схема

за рекет, корупция и пране на пари, заради които властите в САЩ искат до съдят. От САС представиха и конкретните обвинения срещу българина с фирма за търговия с виртуална валута, който предстои да бъде екстрадиран отвъд океана.  

Йосифов е обвинен от Районния съд в Кентъки в конспирация за извършване на рекет и корупция, за което се предвижда максимална присъда от 20 години лишаване от свобода и глоба  до 250 000 долара. Обвинен е  и за пране на пари, за което се предвижда максимална присъда също от 20 години лишаване от свобода и глоба  до 500 000 долара..

Според американските магистрати  в продължение на 5 години от 31.12.2013 г.  до 5 юли 2018 г., е създадена обширна международна мрежа, включваща Йосифов  и други четиринадесет съконспиратори, срещу които са повдигнати обвинения.

Те са  осъществили схема за измама на жертви в САЩ чрез извършване на измама, чрез онлайн аукциони и операция за пране на пари чрез „Аlexandria Online Aucion Fraud“ /AOAF/ N.. AOAF N. е използвала уеб сайтове за онлайн аукциони и продажби, рекламиращи до потребители от в САЩ, за да слага фалшиви обяви за луксозни стоки като автомобили и е включила чуждестранни измамници с връзки в Румъния.

Съконспираторите, които са основно румънски граждани, са слагали обяви на уеб сайтове за онлайн аукциони, като „eBay“ и уеб сайтове за онлайн продажби като craigslist, за автомобили и други луксозни вещи, които не са съществували.

Румънските съконспиратори убеждавали жертвите да изпращат пари за рекламираните стоки, като са им изпращали убедителни комуникации, например като са се представяли за член на армията, който е трябвало да продаде рекламираната стока, преди да бъде изпратен на мисия или като лице, продаващо автомобил от името на починал член на семейството.

Също така били използвани фактури, които съдържали фалшиви търговски марки на уеб сайтове за онлайн аукциони или продажби, като „eBay“ и „craigslist“, за да направят така, че сделките да изглеждат легитимни. Тези фактури са инструктирали жертвите как да заплатят за стоката.

Убеждавали ги, че всичко е сигурно. Обяснявали какви мерки са налице, показващи, че сделката е безопасна. След като жертвите са изплащали парите, AOAF N. е започвала сложна операция по пране на пари. Специално, румънските съконспиратори са убеждавали жертвите да изпращат пари в различни форми, включително чрез предплатени дебитни карти и банкови преводи. Румънските съконспиратори са снабдявали американските съконспиратори с информация за тези предплатени дебитни карти и американските съконспиратори са създали клонирани дебитни карти за теглене на пари.

За банковите преводи и други форми на плащане, румънските съконспиратори са изисквали от американските съконспиратори да ги снабдят с информация за банкови сметки, физически адреси или местоположение на „MoneyGram“ и „W. U.“, за да изпращат пари, като американските съконспиратори са събирали парите от тези места.

Американските съконспиратори са вземали парите на жертвите и са ги обръщали в биткойн, за да ги върнат обратно на румънските съконспиратори. Тогава румънските съконспиратори са обръщали парите чрез доверени лица, които обменят биткойн.

Според разследващите в САЩ  Румен Йосифов е общувал директно с някои от румънските съконспиратори и е знаел, че помага в операция за пране на пари  и е вземал такса за предоставените от него услуги. В мотивите на Софийски апелативен съд се посочва още, че Йосифов обменял биткойн, чрез трансакции на ръка като по този начин избягвал необходимостта да използва финансови институции.

Наказателното производство е образувано за „участие в организирана престъпна група“.

 

САЩ искат затвор за българин, търгувал с биткойниСъдът вече е разрешил екстрадирането на Росен Йосифов, чакато го до 20 г. за пране на пари