Литийно шествие-поклонение по паметните места от Април 1876, в памет на загиналите в Баташкото клане, ще бъде организиран на 12 май 2019 година. 

Сборният пункт за тръгване ще бъде в 12:00 часа пред Исторически музей, като всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак ще потеглят с топовни изстрели и камбанен звън.

Паметниците са много, шествието ще спре пред всеки един от тях. Батак дава най- много жертви в априлската епопея, от 6-7 хиляди души население, оцеляват не повече от 1200.

То се провежда за 15-ти път, организирано от община Батак, Историческия музей, църковното настоятелство при храм "Успение Богородично" и комитет "Родолюбие"- Пловдив.

Задължителни правила за всички участници в шествието:

1. Баташките деца с венците, работещите в музея и отецът водят шествието.
2. След тях са батачани.
3. Зад тях са всички родолюбиви българи, дошли от всички краища на страната да почетат с нас загиналите за свободата на България.
4. Всеки сам преценява облеклото, с което ще почете паметта на загиналите за свободата на България. 
5. Всеки сам и според силите си преценява каква част от шествието ще извърви. Шествието е дълго, много дълго. Паметните места са много и не всеки успява обходи целия град. Хора могат да се включват в шествието от всеки етап.

Забрани: 
1. Забраняват се всякакви политически плакати, символи и изказвания.
2. Забранява се непристойно поведение и действия, несъобразени с целта на шествието.

Етапи:

Първи етап: от 12:00 часа до 13:30 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на Паметник на Богдановия хълм.

Втори етап: от 13:45 часа до 14:05 часа - поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на пл.”Освобождение” гр. Батак: Църква „Света Неделя”, Бюст – паметник на княз Алексей Церетелев , Паметник на загиналите в Априлската епопея – Батак, Бюст-паметник на Трендафил Тошев Керелов, Бюст паметник на Алексей Церетелев, Паметник на загиналите батачани във войните за национално освобождение, за единна и свободна България.

Трети етап: от 14:05 до 14:20 ч. – поклонение и полагане на венци по Паметната алея, ул.”Априлци” Батак Паметник на Драган Манчов , Паметник на виконтеса лейди Емили Странгфорд, Паметник на Джанюариъс Макгахан, Паметник на Виктор Юго.

Четвърти етап: от 14:20 часа до 15:20 часа - поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на Паметник в м. „Вакъфа”, Беглишките хармани.