Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов отново коментира ситуацията със заведенията към днешна дата. Според него няма никаква промяна и всичко си е едно и също. 

"Наблюдаваме ситуацията в чужбина, което ознавача, че у нас те ще отворят врати за посетители евентуално към юни, юли. Мярката 60/40 е мярка за подпомагане на работещия бизнес в момента, който изпитва трудности и има спад в оборота. За управляващите мярката 60:40 е прекрасна. Ние също сме на мнение, че тази мярка би била прекрасна, но в момента от нея голяма част от малкия и средния бизнес не може да се възползва заради едно от условията – липсата на всякакви задължения към бюджета." - казва Ричард Алибегов в ефира на БТВ.

Той твърди още, че конкретно при ресторантьорството почти винаги има задължения, но декларирането и плащането им на по-късен етап не е престъпление. Това не значи, че се укриват доходи, а просто, че се изплащат по-късно и след затварянето на 13 март всички разплащателни сметки, които са направени като бизнес, са се провалили. 

"Наше проучване сочи, че 85% от фирмите имат данъчни задължения" - категоричен е председателят. Той споделя още, че ако условието бъде премахнато, мярката 60:40 би имала по-голям отзвук. По негови данни под 10% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от нея и то за част от персонала.

„Няснотата в момента създава напрежение в бизнеса, което пък се прехвърля върху работниците. Написахме поредица от писма към различните министерства и очакваме отговор. Ситуацията е напълно нова, но ние искаме диалог и да начертаем пътека как ще продължим. Притеснява ни да не се случи ситуацията с пазарите, защото в един момент всичко ще заработи и искаме да сме сигурни, че няма да кажат след 7 дни „затваряме отново заради струпване на хора" - завършва Ричард Алибегов.