Да бъде спряна екстрадицията на Росен Йосифов и да бъде преразгледано решението на Софийския апелативен съд, който одобри той да бъде предаден на съдебните власти в САЩ. 

За това ще настояват участниците в протестния митинг, който дъщерята на обвинения Виктория Кънева организира днес в 18 часа пред Съдебната палата в столицата.  Исканията бяха изложени и в петиция, която до момента е подкрепена от над 1000 души.

Йосифов беше арестуван на 11 декември заради обвиненията на американските власти срещу него, че е участвал в международна престъпна мрежа за пране на пари, рекет и корупция. От ГДБОП позвънили на вратата на семейното жилище, сложили белезници на обвиняемия и иззели пари, документи и ценни вещи от апартамента, разказа пред медиите Виктория.

Близките на Йосифов не могли да се обадят на адвокат, защото им било забранено. Те не знаели и какава е причината за ареста. При първото заседание за определяне на мярката на задържания станало ясно и защо мъжът е задържан.

Според обвиненията престъпната мрежа е работила чрез онлайн платформи. В тях предлагали скъпи коли, часовници и други вещи, които след превеждането на парите потребителите така и не получавали. Схемата се случвала в САЩ, с клиентите комуникирали предимно румънски граждани. Йосифов бил в края на мрежата, като ролята му била да обръща получените пари в биткойни.

Дъщерята на Росен Виктория Кънева разказа пред TrafficNews.bg , че баща й наистина има фирма  за търговия с биткойни. Тя обаче е категорчина, че той не е участвал в престъпна мрежа. По думите и баща и не знае и една дума на английски или на друг език и няма как да е договарял подобни схеми с чужди граждани.

Според близките на Йосифов той е станал жертва на някой от румънските си клиенти, който е извършвал престъпни дейности без неговото знание. Според дъщерята на обвинения връзката с чужденците подържали служители на фирмата, които говорели езика. Решението дали Йосифов да бъде екстрадиран беше взето от Софийски градски съд и потвърдено от Апелативния съд, чието становище е окончателно.

Все още не се знае кога точно българинът ще бъде екстрадиран, но се очаква това да се случи в най-скоро време. Виктория изпрати писмо до правосъдното и външно министерства, главния прокурор Сотир Цацаров  и президента Румен Радев. До момента обаче отговор от институциите няма, твърдят близките на Йосифов.  

 

Дъщерята на Росен Йосифов проговори пред TrafficNews ВИДЕОБаща ми не знае нито дума английски, за да мами американци, казва Виктория