Едва 300-400 медици вместо очакваните 7 хиляди дойдоха на днешния протест на столичния площад „Независимост”, организиран от КНСБ. Основното искане на лекарите и медсестрите е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници и 950 лева  в университетските болници и съответно лекарите да получават над 1100 лева и 1200 лева като начална стартова.

„Днес протест, утре стачка!”, „Търпението се изчерпа, чуйте протеста ни днес, утре ще бъде късно”, „Българи, ще ни оставите ли да си отидем” пишеше на плакатите, които издигаха участниците в протеста.

„ Искат от нас да имаме владеене на език, умение за работа с пациенти, лоялност, да познаваме основни нормативни актове - закон за здравето, за здравното осигуряване, за трудови взаимоотношения и т.н. Как се очакват толкова много неща срещу заплата от 600 лева”, коментираха пред TrafficNews медсестри, дошли на митинга.

Протестната акция има за цел властите да изпълнят обещанието си за заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване". Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Датата на изразяване на недоволството не е избрана случайно - Световният ден за достоен труд 7 септември.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености със здравния министър Кирил Ананиев, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също не участват в протеста, а Веселина Ганчева от Асоциацията на българските медицински сестри обяви днешния митинг за "бутафорен".

"Промяна от 20-50 до 70 лв. не е промяна. Заплатите на медицинските специалисти са обидно ниски. Но трябва да се промени и моделът на здравеопазването", каза Ганчева. 

Исканията на рехавия днешен митинг бяха връчени на вицепремиера Томислав Дончев, който се срещна с лидера на КНСБ Томислав Дончев. 

След като излезе от "Дондуков" 1 синдикалистът обяви, че над 200 млн. лева допълнително ще бъдат заложени за здравеопазване в проектобюджета за 2020 година. 

Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

"Убеден съм, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгвам умерен оптимист", заяви Пламен Димитров.