Пловдивският Апелативен съд ще разгледа жалбите на двама от задържаните пазарджишки имами по обвинение за проповядване на антидемократична идеология и религиозно-екстремистка идеология.

Двамата за втори път искат от Апелативния съд да бъдат пуснати от ареста, след като преди по-малко от 2 месеца шестима от задържаните седем имами отново пуснаха жалба срещу задържането си.

Тогава Съдът не уважи исканията на задържаните и ги остави в ареста.

Обвинението на прокуратурата е, че има анонимни свидетели, които доказали, че задържаните проповядвали радикален ислям. Направено е сравнение между корана и книгите от "Ислямска държава". Според идеологията на исляма религията трябва да бъде чиста, да не се убива, докато при радикалния ислям и това, което проповядва "Ислямска" държава  е подтикване към убийства.

Двете жалби на имамите са едно след друго, а Ахмед Муса и Ерджан Самил са заявили, че не искат да присъстват на заседанията на Съда.

Припомняме, че седем души са арестувани в циганските махали на Пловдив и Пазарджик за прояви на радикален ислям във Фейсбук. Арестите са извършени под надзор на Прокуратурата.По неофициална информация задържаните в двата града са свързани с акцията на ДАНС, МВР и прокуратурата преди четири месеца и групата, ръководена от Ахмед Муса Ахмед.

Те са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология - религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от Наказателния кодекс, и за пропаганда за война - престъпление по чл. 407 НК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК!

Повече за акцията на ДАНС четете ТУК

TrafficNews.bg