Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбите на шест души по обвинение за проповядване на антидемократична идеология и религиозно-екстремистка идеология, съобщиха от съда.

Припомняме, че седем души са арестувани в циганските махали на Пловдив и Пазарджик за прояви на радикален ислям във „Фейсбук”. Арестите са извършени под надзор на Прокуратурата.По неофициална информация задържаните в двата града са свързани с акцията на ДАНС, МВР и прокуратурата преди четири месеца и групата, ръководена от Ахмед Муса Ахмед.

На 9 април, от 10.00 часа във 2 зала на Пловдивския апелативен съд ще се разгледат жалбите на Александър И., Орхан Б., Ненко Щ., Райко К., Веселин С. и Йосиф М. срещу взетите им от Пазарджишкия окръжен съд мерки за неотклонение „Задържане под стража”.

Те са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология - религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от Наказателния кодекс, и за пропаганда за война - престъпление по чл. 407 НК.

Повече за акцията на ДАНС четете ТУК

TrafficNews.bg