Честването на фестивала Сонгкран или традиционната тайландска Нова година са напълно отменена в цялата страна поради епидемията от коронавирусната инфекция COVID-19, съобщиха от правителствения дом в Банкок.

"Искам да ви напомня, че празникът на Сонгкран тази година е напълно отменен в цялата страна, както в светски, така и в религиозен план", каза той.

Традиционно, празненствата започват на 13 април и продължават различно в различните градове – от 3 до 10 дни. Наименованието идва от санскрит и значи „началото на новата слънчева година”. 

"Всякакви събирания с цел празнуване на Сонгкран по улиците са забранени. Забранено е да се пръскате с вода помежду си по улиците, което е традиционно за този празник. Подчертавам, че изливането на вода е опасно, дори когато се извършва в къщата ви, в която се изолирате, тъй като коронавирусът се съхранява във вода дълго време и може да се предава чрез вода, падаща върху лицето и ръцете по време на опръскване“, каза Висануотхин.

"Също така тази година няма да има храмови фестивали и панаири в чест на Сонгкран. Всички религиозни церемонии, свързани с празника, ще бъдат излъчвани по телевизията и интернет от основните и най-известните будистки храмове на страната", продължи той.

Говорител също така призова населението да се въздържа от традиционните пътувания за Сонгкран до техните роднини и  движението между провинциите.

"Молим ви да се въздържате да пътувате до родните си провинции тази година за семейно честване на Нова година. Много провинции въведоха ограничения за влизане и движение между областите по време на Сонгкран. Много провинции забраняват продажбата на алкохол. Всичко това има за цел да спре разпространение на инфекцията “, каза той.