Проблемите с мръсния въздух са изключително трудно решими, а редица проучвания в областта доказват, че високите нива на фини прахови частици във въздуха влияят и сериозно на здравето. Затова е изключително важно институциите да имат пълна информация за състоянието на атмосферата в градовете.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва в представянето на нова система за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в реално време, разработена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Тя предоставя възможност за преглед на измерваните от даден пункт концентрации на съответните замърсители. Данните за измерените концентрации се визуализират с помощта на графики. Тя ще бъде публично достъпна на интернет страницата за ИАОС, информират от БГНЕС.

Информационната система предоставя както възможността за преглед на данни в реално време, така и възможност за изготвяне на справочна информация за измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители. Показателите, за които може да бъде изготвена справочна информация чрез системата, са: фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5), серен диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри.