Апелативният специализиран съд решава днес дали да остави за постоянно в ареста Митьо Очите. Преди по-малко от седмица на първа инстанция магистратите бяха категорични, че има опасност обвиненият в ръководене на престъпна група за рекет, побои и палежи да се укрие, ако бъде пуснат на свобода.

Според Митьо Очите обаче здравословното му състояние не позволява той да бъде оставен в килията.

Наркобосът страда от бъбречна недостатъчност въпреки няколкото операции след тежките рани от стрелбата в Слънчев бряг на 8 юни 2016 година.

В съдебна зала съдът разпореди на Желязков да бъде оказана медицинска помощ по настояване на защитата.

"Подзащитният ми е с 96% инвалидност от ТЕЛК-комисия от лятото на миналата година. Има неизвадени проектили от тялото и вече близо 24 часа се държи без лекарска помощ. А дори и в момента кърви", заяви адвокатът на Желязков Илиян Василев пред Специализирания съд.

От прокуратурата пък твърдят, че Митьо Очите е бил прегледан при постъпването му в ареста, след като бе екстрадиран у нас от Турция на 15 февруари. Съдът задължи държавното обвинение да представи документацията от прегледа.

"Аз бях отишъл в Турция на лекар, а те ме задържаха. Опериран съм в Турция и отидох на контролен преглед", заяви пред магистратите Желязков. И се оплака, че в ареста не му давали вода, а той трябвало да мие тялото си редовно.

Заключението на ТЕЛК: Митьо Очите е 96% инвалидПрестъпната дейност е започнала веднага след излизането му от затвора

"Обвиненията към мен са несериозни. Сега обвиняват и дъщеря ми! Как може такова нещо?! Тя е майка", каза още Желязков. И поясни, че не знае за какво всъщност трябва да отговаря дъщеря му пред Темида. 

Припомняме, че Желязков бе арестуван в Истанбул в началото на август 2018-а, а броени дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души.

Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици с лидер Митьо Очите.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

Викат линейка за Митьо Очите в съда! Желязков кърви, твърди адвокатът му СНИМКИ и ВИДЕОПритеснявам се само за здравето си, пророни Димитър Желязков

По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. Оказа се, че на името на зърнения бос са били запазени три стаи в турския хотел, като в една от тях се настанил Желязков с приятелка.

Митьо Очите и Бенчев се срещнали предния ден в Гърция, след което несебърлията, който вече бил издирван от Интерпол с червена бюлетина, е транспортиран до Турция с един от автомобилите на общинаря.

Сред обявените за издирване бе и несебърският хотелиер и общински съветник Пейко Янков, син на убития бивш шеф на местния парламент в Несебър и крупен хотелиер Димитър Янков. Пейко Янков се предаде сам и в момента е в ареста, обвинен в рекет.