Може ли пътуваме с куфари, пазарски чанти тип колички, домашните си любимци и други лични вещи  в градския транспорт на Пловдив? Този въпрос изникна, след като жена е станала свидетел как кондуктор не е пуснал мъж с пазарска чанта в автобус по линия 7.  Ето и разказа на жената:

„Тази сутрин се потопих в прекрасната мистерия на градския транспорт и по-точно автобус по линия №7. Обиколена от спящи,сърдити хорица всичко вървеше добре,докато кондукторът не ме хвърли в размисъл.  Този трудолюбив човек с поглед на булдог най-безцеремонно не позволи на съвсем нормален гражданин с пазарска количка да се качи в автобуса. Въпросът ми е дали този служител има такива правомощия?”, пита нашата читателка.

Отговорът на този въпрос е НЕ! В наредбата за градския транспорт на Пловдив ясно е разписано как гражданите могат да го ползват и какви предмети да извозват с него.

Всякакъв багаж, който не е опасен за пътниците или сигурността в автобуса е разрешен. Според наредбата всеки багаж или куфар не се таксува, ако е с габарити до 1,60 на 1,40 метра. Ако той е по-голям пътникът е длъжен да заплати редовен билет от 1 лев. Няма ограничение на куфарите, както и вида – било то и пазарна чанта – тип количка.

Как стоят нещата с домашните любимци?

Макар почти да изглежда невъзможно някои да успее да се разбере с кондуктора или шофьора и да си качи кучето в пловдивските автобуси, в наредбата ясно е записано, че и те имат право да се возят в рейсовете.

Всяко регистрирано куче в Община Пловдив с валиден паспорт и чип може да се пътува в рейсовете. Кучето трябва да бъде с надморник, а за животното се заплаща редовен билет. Последните две правила не важат за кучетата-водачи.

Котките могат да бъдат транспортирани с клетка, както и другите домашни животни компаньони.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg