Преди две години, тези млади лекари помолиха за помощ, за да имат възможност да се усъвършенстват в специалността си и много добри хора се отзоваха. Само за ден бяха събраха нужните им средства за обучение в Германия, а тогава те обещаха, че ще се върнат България и ще върнат жеста.

Д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов успяха да отидат до един от най-големите европейски референтни центрове в специалността си, да научат немалко в различни аспекти и да се опитат да прилагат наученото тук.

Сега те изпълниха обещанието си и станаха първите лекари, влезли доброволно при заразените с COVID-19 в "Пирогов". Те помагат всячески на хоспитализираните с коронавирус и в момента са под карантина са за неопределен срок.

Преди няколко седмици, Д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов минават под венчило, а в момента трябваше да са на меден месец... Вместо екзотична почивка, обаче идва лошото – коронавирусът. 

С избора си да бъдат лекари, те са приели призванието да помагат, независимо от условията и риска. Потребители в социалните мрежи коментират, че в постъпката им няма нищо специално, но реално безкористната им човечност е един прекрасен личен пример за всички нас!

Те са единствените доброволци сред интензивистите в спешната болница, когато починалите вече 66-годишна жена и 74-годишният й мъж са приети.

„Пръв при тях влезе Сезен, но не можех да го оставя сам и влязох и аз. На практика се наложи двамата да изградим нова реанимация, да интубираме пациентите, да дезинфекцираме – без сестри и санитари. Добре сме, сега имаме още двама болни, които дишат сами, колегата от вътрешното отделение с негови сестра и санитар също са тук“, разказа за Скенер.нюз от съвсем истинската първа линия д-р Таха.

Едва ли са си представяли такъв меден месец, но ако съдим по един от стиховете на д-р Ая Таха, може би те не изпитват разочарование, а са по-горди от всякога, че са тук, в тази пандемия, за да окажат своята помощ:

„Пирогов, какво си ти – зараза, наркотик, доблест, чест, уроци, дързост и проказа или на живота си плесник? Ти си ти и нищо повече. Ти си много и всеки път от предния си повече. Защо съм тук, защо напук, защо без тебе трудно мога? Защото залезите ти ужасно страшни са. Защото изгревите ти прекрасни са. Защото неслучайно името ти се римува със „любов”.“

Междувременно от „Пирогов“ обявиха, че набират хора, които да дезинфекцират болницата, без да са в пряк досег със заразените пациенти, както и сестри, санитари и лаборанти, които имат желание да помогнат в битката с КОВИД-19. Доброволците могат да се обадят на тел.0882 000720.