Въпреки минусовите температури, над 50 ловци от няколко пазарджишки села се събраха на протест в центъра на родопското село Дорково. Причината - според тях, служители на частното ловно стопанство "Каркария" незаконно залавят в клетки и транспортират с джипове диви прасета, които впоследствие пускат на тяхна територия.

Trafficnews показа и два видеоклипа, споделени в социалните мрежи от ловеца - Александър Мацанов от Дорково, който успява да заснеме с телефона си улов и пренасяне на диво прасе. Следва скандал с човека, който го превозва. Той твърди, че изпълнява нареждания от шефа си и заповеднически говори на ловеца да махне телефона си. 

На протеста тази сутрин е и представител на частното стопанство - Найден Петров, който твърди, че всичко е законно, и че капаните са направени за отстрел на диви прасета по заповед от министерството във връзка с борбата с африканската чума. 

„Ние сами си произвеждаме прасетата, които ловуваме. Капани досега не сме имали. Прасето заснето на видеото е транспортирано към площадката за обработка на дивеч в ловната база с цел да бъде отстреляно и обработено от дежурния, който е на работа”, казва Найден Петров. 

На протеста е и председателят на съюза на ловците в България г-н Васил Василев.

"В момента наистина действат извънредни мерки във връзка с африканската чума по свинете, но нека да обърна внимание, че транспортирането на живи животни е забранено със заповед на изпълнителния директор на горите още в средата на 2018 година. Ако се извършва улавяне с цел намаляване на популацията, умъртвяването трябва да стане на място. Вероятно има някакво нарушение на процедурата" - категоричен е г-н Васил Василев.  

"Този проблем е много стар. За съжаление, по такива съмнения за незаконен улов на диви свине, които биват вкарвани в ловни дворове с цел лов, нашата организация проведе многолюден митинг през 2015 година, защото съществува значителна празнота в закона за лова по отношение за реда и начина за улавяне на жив дивеч, възможностите за неговото транспортиране и последващо разстрелване." - споделя още председателят на съюза на ловците в България. 

Ловци или бракониери? Какво се случва над Дорково?Знае ли пловдивският бизнесмен Здравко Линкин за случващото се извън загражденията на местност "Каркария"?

Припомняме, че според местните ловци, капаните не са един или два, а доста повече и вероятно всеки ден са в действие, като в тях попадат не само диви прасета, но и елен лопатар, благороден елен и други животни, обитаващо местността. 

Дивечовъден участък "Каркария" е разположен в планински рид в северната част на Западните Родопи и е даден на концесия на бизнесмена Здравко Линкин, както и половината гора от село Црънча нагоре ( от Дебращица до Ветрин Дол).