Най-безумните катастрофи, които са се случили в София през миналата година. Така може да се озаглави видеоклип на Столичната полиция с най-бруталните инциденти, заснети от камерите за наблюдение.  Кадрите са подбрани от  718 тежки и 16 369 леки катастрофи, които са случили през 2018 г. в София. По оперативни данни при инцидентите са загинали 33-ма, а 836 души са пострадали, сочи черната статистика. 

Над 7 хиляди шофьори са останали без книжки за същия период. Освен това на 1500 автомобила са свалени регистрационните номера. Причината най-често е употреба на алкохол и наркотици.

От СДВР разказват, че броят на злоупотребяващите расте с всяка година. Глобите и фишовете се увеличават. Освен употребата на алкохол и наркотици, което е едно от най-често срещаните нарушения са превишена скорост и говорене по телефона.

Близо 1300 души пък  са карали без да имат книжки.  Общо за миналата година са били проверени 210 720 превозни средства, като са констатирани 112 340 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 32 047 акта и 87 154 фиша.

Данните показват и темпа, с който столицата продължава да се пълни с коли - през 2018 г. са били регистрирани 161 950 автомобила (нови и втора ръка), а бракуваните са едва 27 700.

"Столичната дирекция на полицията ще продължи да следи отблизо данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода, по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на СДВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените", пишат от регионалната дирекция на полицията.