Премиерът Кирил Петков съобщи, че не е поемал никакви ангажименти зеленият сертификат да отпадне при условия различни от следните: над 60% ваксинирано население или под 5% заетост на интензивните легла.

Коментарът му дойде след въпрос по отношение на засилилите се слухове за анонсирани нови условия за отпадане на документа. Те пък се базират на изслушване на идеите на протестиращите срещу зеления сертификат.

Проф. Радка Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месецТова обяви съветникът на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19

„Още след протеста обявих, че отваряме работна група за разговорите между хората, които протестират с експерти от здравното министерство. Въпросът беше да влязат в диалог на база на реалните отворени данни за здравната ни система и да се сформира работна група, което да излъчи общи идеи, но те не са по никакъв начин задължителни за никого. Никоя група, която има силно мнение, не трябва да бъде пренебрегвана. Това, което направихме вчера в разговор е, че уточнихме кога тази група ще започне да работи. Неса поемани никакви ангажименти. Единственото, което съм казал – при високи нива на ваксинация над 60%, или падане на интензивните легла под 5% заетост , аз вярвам, че зеленият сертификат трябва да отпадне, защото тогава ще сме извън кризата“, посочи Петков.

Той съобщи, че новият държавен дълг за 2022 вече е одобрен и е на стойност 7 милиарда и 293 милиона лева.

„Важно е обаче да се посочи детайлно, че 3 милиарда от тях са стар дълг, който изтича, тоест такъв, който трябва да се рефинансира. Реално новият дълг е 4 милиарда 298 хиляди лева“, посочи още министър-председателят.

Той обясни, че този дълг се взима за влагане в допълнителни инвестиции.

„Дефицитът от 4,1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма в размер на 5,8% от БВП. Ако тази инвестиционна програма не се реализира, бюджетът е в излишък“, посочи още Петков.

Той допълни, че на днешното заседание на Министерски съвет е взето решение, че всички общини, които имат проблеми с покриването на сметките за ток – собствени, както и на детски градини и друг тип социални, образователни, здравни и обществени учреждения, ще могат да подадат документи към държавата за финансова помощ. Това обаче ще се случва при следното условия – общината ще премине щателна проверка от Агенция за държавна финансова инспекция. .

„На общините, които имат проблем с дълговете, ще бъде изпратена проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки или лоши практики. Всяка община ще може да поиска допълнителни средства, но ще трябва да мине проверка“, посочи Петков.

По отношение на „Булгаргаз“ той коментира: „Напълно сме убедени, че смяната на борда бе наложителна. Ако си бяха свършили работата, повишаването на цените от газа нямаше да е с над 30%. Реално има разследване по този случай. МВР прави своите проверки и заключения“.

„Всякакви критики ще идват отвсякъде, аз вярвам най-евтин газ и ток, всеки, който взема грешни решения трябва да понася отговорност. С новото ръководство на „Булгаргаз“ и КЕВР диалогът да бъде по-констуктивен и ще постигам резултат – по-евтини сметки“, посочи Петков по повод обвиненията от страна на главният секретар на президента Димитър Стоянов, че свалянето на цената идва от старото ръководство, а не от новия борд на „Булгаргаз“.

Петков коментира и исканата оставка на министър Сербезова от „Възраждане“ след случая с починала жена във Враца.

„Министър Сербезова реагира много адекватно. Веднага направи пълна проверка по случая и заключенията ще послужат такива проблеми с фатален край да се избегнат занапред. Съжалявам, че тази жена е починала, и здравната система трябва да работи по такъв начин, че такива случая да се избягват“, посочи Петков.