Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима от задържаните за участие в престъпна група за лихварство и рекет в Лясковец и други селища във Великотърновско. Сред привлечените към наказателна отговорност са Ицо Бричката и Йордан Баев, които са сочени и за тарторите на задържаната група.  

Както  TrafficNews вече съобщи, двамата мъже са известни в града и за никого не е тайна, че рекетират и изнудват местни хора, закъсали за пари. Схемата по която работели била следната: Взимаш заем срещу дебитната си карта. Ако не върнеш сумата в уречената дата, няма как да ползваш картата си, която вече е източена от лихварите. Стигало се до там, че с изнудвания да взимат и апартаменти на длъжници.

Извършени са и лични обиски, а свидетели и пострадали от групата вече са разпитани от разследващите. Намерени и иззети от домовете на лихварите са около 40 000 лева, златни накити, незаконно притежавана пушка, множество документи за собственост, за които се предполага, че са на длъжници.

Според спецпрокуратурата групата е действала от януари тази година. Ицо Бричката, Йордан Баев и подчинените им предоставяли  „кредити“ на нуждаещи се в различен размер, като при забава са използвани заплахи и агресивни действия, начислявани са и наказателни лихви.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че ще бъде внесено искане за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на двама от участниците и „домашен арест“ на  останалите.

Лихварите в Лясковец: Даваш банковата карта срещу заем!Ицо Бричката и Йордан Баев са задържаните тартори