Цената на градския транспорт може да се увеличи на доста места в страната през 2018 г., прогнозираха експерти в бранша. През есента превозвачите на Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен са изработили на съвместна среща становище за нужда от по-скъп билет.

В Бургас увеличението вече е факт от 1 декември, като промяната е значителна в процентно отношение - пътниците плащат 1.30 лв. вместо 1 лв. Нощната линия, която обикаля кварталите, стана 2 лв.  

В Стара Загора и Плевен нещата също отиват в тази посока, а опозиционери в Общинския съвет във Варна са на мнение, че и там може да бъде внесено подобно предложение, пише вестник „Сега”.

Кметът на Пловдив Иван Тотев анонсира наскоро, че цената на билета от един лев в градския транспорт ще бъде замразена. Нещо повече, че Община Пловдив смята да инвестира 1 милион лева повече в обществения превоз, за да бъдат по-редовни автобусите и до по-късно.

Идеята е те да се увеличат поне с 15 %. Целта е повече хора да използват автобусите в града и да се чака по-малко по спирките. Така ситуация, в която се чака по 15-20 мин автобус, трябва да остане в миналото.

Това ще стане възможно като Община Пловдив задели 1 милион лева допълнително на година, като в момента сумата за превозвачите е около 5 милиона.  Сега по улиците в града се движат над 250 автобуса, като с промяната те трябва да достигнат близо 300. Също така се предвижда Общината вече да има последната дума, в кои часове,  и по кои линии да се движат големи и малки автобуси. Целта е да се избегнат ситуации, в които рейсове с малка вместимост се движат в час пик.