На днешната дата отбелязваме Световният ден на медицинските сестри, който датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. 

По повод празника началникът на ВМА и шеф на Националния щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави всички медицински сестри. Това стана чрез публикацията във фейсбук страницата на ВМА. 

Ето какво написа ген. Мутафчийски:

"На 12-и май светът отбелязва Деня на сестринството!

В края на миналата година СЗО определи 2020-а за Световна година на медицинската сестра и акушерката, отбелязвайки 200 години от рождението на Флоранс Найтингейл, която се смята за основоположник на съвременното сестринство.

Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Става известна с нейната пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война. Затова и ние във ВМА винаги отбелязваме този ден с особена почит към нейното дело и истинската революция, която прави при обгрижването на ранените войници.

И друг път съм казвал, че медицинските сестри са гръбнака на всяко лечебно заведение. Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите. Доказвате го и в настоящата извънредна ситуация, в която във фокуса на вниманието ни са и незаменимите сестрински грижи.

Доказвате го всеки ден – в операционната, в отделението, в кабинета, в лабораторията, край леглото на болните. Кураж, знания, умения и сърце се искат, за да облекчиш страданието в моментите на най-голяма болка и да вдъхнеш надежда там, където са се настанили отчаянието и страхът.

Колеги, благодаря Ви за усилията, за високия професионализъм и отдадеността, с която се грижите за нашите пациенти. Радвам се, че работя с Вас.

Честит празник и бъдете здрави!" 

Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, Синдикатът на българските медицински специалисти ще внесе в МЗ, МС, президентството и парламента подписка на гражданите подкрепили Декларацията от 01.03.2019 г.

"Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти", заявяват от синдиката.

Снимка: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната