Само една умна и обединена нация може да се справи с подобна ситуация, заяви премиерът БойкоБорисов на срещата при президента.  Сега ние разбирате колко е важно индустрията да е способна да реагира. Тя обаче е свързана с доставки. Много държави блокираха доставките. Оказа се , че В България и шивашката промишленост е добре развита. Никой да не мисли, че ще тръгнем да изнасяме преди да обезпечим всички наши граждани, които се нуждаят. Фирмите ще могат да шият от 2 до 8 000 бройки костюми. Оказа се , че имаме много добри шивачи и кроячи, които бързо се справиха със задачата. Няма да изнесем един комплект навън , докато не се презапаси, заяви Борисов. 

Кристин Лагард предупреди , че кризата ще бъде чудовищна и ние трябва да сме готови. Европейската комисия заяви, че имаме право да си преструкторираме фондовете. Това означава , че други програми ще останат без финансиране. 

По отношение на затваряне на границите изчаквам документа от ЕК. На практика напускането на страната е забранено, с изключение по работа или за лечение. 

Към 11 часа говорих с Виктор Орбан, тъй като имаше голямо струпване на български коли до границата. Разбрахме се, да бъдат посрещнати от полицейски конвой. В 13 часа трябва да тръгнат.  На границата обаче трябва да има брошури, предупреждения и строг контрол от полицията. 

Над 100 български коли и камиони са блокирани в Австрия, не ги пускат да се прибератВтори ден хората стоят на 30 км от унгарската граница, пропускат само румънци

Нищо на този етап не заплашва пенсионната система. Но трябва да мисли много преди прилагане на всяка мярка. 

Усилията на щаба са да убедим лекарите в страната, че коронавирусът не е нещо , с което не са  се блъскали и да не страхуват, заяви проф. Мутафчийски.

Имаме вече голяма банка с доброволци- всички наши курсанти от военоморското училище са се записали. От една страна има страх , но от друга и голямо пробуждане в обществото. Частните болници също изпратиха писмо , че ще се включат. А дори и да не искат, това се случва, каза Мутафчийски и даде пример с болница “Софиямед”, в която бизнесменът бе диагностициран с коронавирус и сега е под карантина. 

Още сме в дъното на кривата, но благодарение на мерките се надяваме тя да е по-плавна, каза Мутафчийски. Кирил Ананаиев заяви , че според новия закон предвижда в условия на криза да няма разлика между частни и държавни болници.

“Надявам се първоначалния страх и паника да изчезнат и лекарите ще дадат всичко от себе си, за да овладеят ситуацията. 

Президентът призова институциите да дават пример и заяви, че се надява правителството да помогне на хилядите финансови българи, които нямат никакъв финансов резерв. 

Как след тази криза ще фунционираме като държавен модел? Това е въпрос, н който тепърва ще трябва да си отговорим. Очевидно кризите ще са едно нормално състояние и ние ще трябва да сме подготвени, заключи Радев.