Втори ден българи са блокирани в Австрия, преди  границата с Унгария, сигнализираха  част от потърпевшите пред TrafficNews. Опашката до граничния пункт е 30 км, като много от чакащите превозни средства са с български регистрации.  В момента около 60 автомобила и толкова камиони стоят на магистралата край Парндроф и чакат да преминат.

„Като разберат, че сме българи и казват  - връщайте се обратно, няма да ви пуснат през Румъния. Колите с румънска регистрация ги допускат да се придвижат.  Снощи по телевизията казаха, че няма проблем да се приберем, сега посланикът ни казва – не може да минете”, разказва нашият читател, който е блокиран там. Той казва, че храната и водата са на привършване.

От МвНР съобщиха, че 70 коли са успели да минат между Унгария и Румъния, прозорецът бил много кратък, а сега говорят с тях да отворят отново, като опашката била 30 км в Австрия.  Проблемът бил на унгарската граница, като се очаква всеки момента да ги пуснат транзит оттам. С румънските власти няма проблем за преминавате, уточниха от Външно.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с унгарския си колега Петер Сиярто, като той я увери, че ще разговаря спешно с началника на националната полиция на Унгария, за да се осигури пропускането на българските граждани през границата.

Външният министър на Унгария информира, че заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч местно време вчера до полунощ. Министър Захариева е в постоянна връзка с колегите си от Румъния Богдан Ауреску и Унгария Петер Сиярто. Тя разпореди на служителите на посолствата ни във Виена и Будапеща да оказват пълно съдействие на българите на австрийско-унгарската границата.