Безводие мъчи от няколко дни Асеновград. Особено тежко бе положението вчера, когато  над 16 часа хората в града не са имали вода. Днес на места също има проблеми, но водоподавне има в целия град. Причината за спряната вода през вчерашния ден е работата по проекта за водния цикъл на града, който се финансира по Оперативна програма "Околна среда” и е на стойност 106 милиона лева. Предвижда се да бъде извършена рехабилитация на 27 километра водопроводна и канализационна мрежа.

Естествено, това буди някои неудобства по време на ремонтите. Причината е, че на места при полагането на новата инфраструктура се получават аварии със сегашната водопроводна мрежа.

По смяната на водопроводната мрежа работят фирмите „Иса 2000” и „Джи Пи груп”, а асоцииран партньор е ВиК.

Наш репортер се свърза с директора на водното дружество Спартак Николов. Той обясни, че се прави всичко възможно да са намали неудобството на гражданите, но подобни реконструкции не могат да минат без проблеми.

Николов заяви още, че линейните графици и цялата организация около ремонта се правят от Община Асеновград, а ВиК също подпомага с целия си ресурс.  Всеки ден се правят и срещи между фирмата изпълнител, Община Асеновград и ВиК, за да се стикова работата.

Днес и утре не се предвижда спиране на водата, но в четвъртък налягане няма да има в почти целия град от 8.00 до 16.00 часа.  48 часа преди планово спиране на водата ще бъде оповестено в сайта на водното дружество.

Голяма част от асеновградчани са бесни от проблемите с водата. Появиха се и хумористични колажи и фрази за безводието.

„Като две капки вода, се мести в Асеновград, едната капка ще я пуснат довечера към 23.00 - другата не се знае кога”, шегува се мъж в социалните мрежи.

„Дайте да се местим на Марс, там откриха течна вода”, пък е друг от множеството бъзици. Някои обаче приемат пи-сериозно нещата и дори искат оставката на кмета д-р Емил Караиванов заради натрупалите се проблеми.

„Време е на следващите протести да поискаме оставката на кмета. Циганският проблем, водният такъв, мръсотията в града ни, паркиралите коли по тротоарите, и да не изброяваме до като дойде водата ( че не се знае кога е това ), се дължат единствено на некадърното управление на кмета и общинарите. Айде стига вече - писна ни! Да изберем човек, който може да вкара хубавия ни град в ред. А сегашните - с мръсна газ да се изпаряват от общината, за нищо не стават!”, пишат в групата „Асеновград – Нередности”, а отдолу има десетки одобрителни коментари.