Висшият адвокатски съвет не приема исканията за оставка и вижда политизиране в действията на  адвокатите,

 които заплашиха с национална стачка заради новия Закон за мерките срещу изпирането на пари.  Това обясни председателят на ВАдСа Ралица Негенцова, според която оглавяваната от нея организация също се е е обявила срещу спорните моменти в законопроекта, при това още преди той да бъде подложен за обсъждане. 

 В началото на миналата седмица представители на Facebook общността на българските адвокати (ФОБА), която обединява над 2000 от общо 14 000 техни колеги в цялата страна, разкритикуваха бездействието на съвета  спрямо подготовката и внасянето на промени в Закона за адвокатурата, както и спрямо нарушаването на адвокатската тайна, заложено в поправките в Закона за мерките срещу изпиране на пари. Според юристите промените ги задължават  да доносничат срещу свои клиенти в нарушение на адвокатската тайна. Мнението им е, че тяхно задължение е да защитават правата и законните интереси на гражданите. Според Конституцията всеки гражданин има право на защита, ако бъде привлечен като обвиняем, напомнят от ФОБА. Членовете й са категорични, че нарушавайки адвокатската тайна това право на хората се отнема.

От Висшия адвокатски съвет твърдят, че са на същото мнение, но така и не става ясно защо никой не е попречил законът да бъде приет. Зам.-председателят на ВАдС пък обясни, че в  директивата трябва да бъдат направени промени, така че хем да не се нарушават европейски закони, хем да се пазят правата на адвокатите. В момента се създава работна група, която да изготви промени в новия закон. Според протестиращите адвокати обаче до този момент изобщо не е трябвало да се стига и пропуски са направени още преди приемането.