Софийският градски съд призна изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев за невинен по обвиненията за укриване на данъци.

Неговият съдружник и изпълнителен директор на "Телсо" АД Борис Борисов също беше обявен за невинен от първоинстанционния съд.

Двамата бяха подсъдими за укриване на данъци от седем сделки с акции на "Софарма", а и в различни конфигурации между няколко фирми.

Според обвинението Донев дължи данъци за около 63 млн. лева, а Борисов близо 7,5 млн.

Веднага след решението на съда, прокурор Даниела Димитрова обяви пред медиите, че ноколкократно е изисквала този съдебен състав да не гледа делото, защото от самото начало на процеса открили 11 нарушения в обвинителния акт, които не били открити от апалетивните съдии.

"Поради тази причина поискахме отвод на съда, който не беше уважен… Според прокуратурата нещата са много ясни, защото по българския закон – блоковите сделки подлежат на облагане, когато са сключени извън Българската фондова борса. На следващо място – когато сделките са сключени между свързани лица… Бъдете така добри да си платите данъка. И за мен е необяснимо защо беше прочетена оневиняваща присъда", посочи тя.

Прокурор Димитрова обясни още, че изтъкнатите от защитата аргументи, че счетоводството на "Софарма" изготвили документите по сделките, "означава, че всеки, който може да си намери счетоводител, не може да носи отговорност за данъчно престъпление, което е абсурдно", отсече тя.

На свой ред адвокат Ина Лулчева посочи, че счетоводството изобщо не било основен довод в процеса срещу Донев и Борисов.

"Един от доводите на прокуратурата, които се премълчава през цялато време е, че има становище на НАП с отменен ревизионен акт, който е съставен на едно от дружествата, за това, че е трябвало да се плащат тези увеличени данъци. И НАП казва, че по тези сдлеки не се дължи данък, защото това са блокови сделки, неборсови и по тях данък не се дължи".

Самият Огнян Донев бе доста лаконичен: "Беше ми казано, че понеже съм искал да стана премиер е трябвало да бъда спрян, смятам че затова беше всичко. Държа да кажа, че никога не съм искал да влизам в политиката и не съм имал политически амбиции".

Припомняме ви, че процесът срещу двамата започна преди 7 години, но това едва ли е краят, защото от прокуратурата обявиха, че ще обжалват оневинителната присъда на по-горна инстанция.