"Тази нощ пристигна една от пратките от Китай. Уточнява се броя на артикулите, около 568 хиляди са маските от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия. С напредване на епидемията медицинаските ресурси се стопяват всеки ден и това е установено в цял свят. Случва се заради големия брой на заразени на лекари, сестри и мед. сестри, които са на първа линия в борбата с COVID-19.

България също не е пощадена. В големите болници съм сигурен, че хората са снабдени с предпазни средства и изпълняват всичко необходимо за работа в такава среда. Въпреки това, заразяването става във висок процент " - посочи ген. Мутафчйски.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна закупените от българското правителство над 560 000 маски, които бяха доставени със самолет на НАТО по линията на Партньорската програма за стратегически превоз.

Допълнително със следващи полети се очаква да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия - 50 респиратора, 1 млн. медицински маски тип KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и 30 хил. опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

Освен министър Ананиев, товарът на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.

Снимки: МВнР