12-метрова човешка фигура от стомана ще се извиси скоро на пъпа на София. Тя ще се появи на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, където доскоро стоеше скулптурата Бронзовата къща.   Новата гигантска фигура се нарича "Един човек" и е дело на художника и сценограф Венелин Шурелов. Инсталацията е описана като "високотехнологична стоманена конструкция с 56 LED екрана".

По тях ще се излъчват кадри от ежедневието в реално време  на площад „Батенберг”, както и данни за София.

„Един човек” е първата одобрена творба по общинската програма „Навън”.  Идеята е одобрена от 15-членния творчески съвет на Столична община, която е оценявала общо 18 предложения. Предстои да се съгласува с Министерство на културата, НИНКН, и „Архитектура и градоустройство”. След тях следва и Столичният общински съвет да одобри инсталацията.

Програмата "Навън" има за цел да финансира временни инсталации от сферата на съвременното изкуство, които да се показват на мястото на взривения мавзолей. Идеята за програмата дойде, след като на мястото беше поставена  инсталацията Бронзовата къща, която предизвика доста спорове. 

По програмата "Навън" ще бъдат осигурени 81 100 лв. за осъществяването на проекта, а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства.

Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия и е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства" във висшето училище.

Той е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), Orthoman (2009), Tabula Rasa (2010), "Стрелбище" (2012), "Ротор" (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията Man Ex Machina, а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията Post-Everything, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Шурелов спечели и конкурса на Министерството на културата за българска инсталация в Брюксел по случай българското председателство на Съвета на ЕС. Неговите проекти включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория.

Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство

Новата инсталация наследява Бронзовата къща, чиято поява беше свързана с много скандали и проблеми. В началото срещу поставянето й се обяви творческата гилдия в София. Последва скандал от интервю на автора на скулптурата – Пламен Деянов, както и полемика около укрепването на основите и на стойност 100 хиляди лева.

Бронзовата къща си тръгна от София, столичани ликуватДемонтажът закъсня с месец заради лошото време

Бронзовата къща на живеещия в Австрия  Деянов трябваше да стои на мястото на бившия мавзолей през цялата 2018-та година, но беше построена чак в края на юни. За сметка на това, демонтирането и закъсня с един месец. Инсталацията от излъскан бронз е подарък от австрийското посолство по повод европредседателството, което Австрия пое от България през изминалата година.