Бронзовата къща, която изкара повече от половин година на мястото на бившия мавзолей в столицата, вече я няма. Това констатираха доволни софиянци в социалните мрежи. Внушителната скулптура трябваше да бъде демонтирана още след Нова година, но лошото време забави махането й. Присъствието й предизвика противоречиви коментари, но мнозинството отзиви бяха твърде негативни.

Странната арт инсталация трябваше да се появи за началото на българското европредседателство през януари миналата година като подарък от посолството на Австрия, която пое щафетата от нас. В крайна сметка обаче творбата на скулптора Пламен Деянов, който от дълги години живее във Виена, кацна срещу Националната художествена галерия едва през юни.

Това беше предшествено от публичен скандал, защото още по време на обществените обсъждания Съюзът на българските архитекти, и Съюзът на българските художници се обявиха против масивната скулптура. Скандалът се разрасна след като в интернет се разпространи интервю на Пламен Деянов в австрийската галерия Кунтсхале, в което той охотно обяснява как с политическа подкрепа е уредил изграждането на Бронзовата къща без да се минава през обществена поръчка.

Също така загатна, че тя няма да е временна инсталация. С насмешка Деянов разказа, че впоследствие се е сетил, че строежът малко напомня на Хрельовата кула в Рилския манастир и уверено представя кулата като основно вдъхновение за конструкцията по време на обществените обсъждания.

 

Десетки столичани пуснаха в социалните мрежи началото на демонтажните работи и накрая резултата – липсата на 23-тонната инсталация от излъскан бронз.

Дебати в Столичния общински съвет предизвикаха и средствата, отдели за укрепването на плочата, на която е изградена отворената инсталация. След запитване на Венци Мицов (ПГ5), стана ясно, че градската управа е платила 100 хиляди лева за подсилване на основата на къщата, което се пада и таван на бункера под нея. В тези 100 хиляди влиза осветлението и охраната.

„Бронзовата къща” се явява пилотен проект на програмата „Навън”. Тя предвижда на различни локации в София да бъдат изграждани подобен вид съвременно изкуство – отворено и безплатно. За одобрените автори са предвидени 100 хиляди лева. Една от локациите е именно мястото на бившия мавзолей. Какво ще има на мястото на „Бронзовата къща”, очаквайте скоро в TrafficNews.bg.