Количествата от ваксината на "Джонсън и Джонсън", които са получени у нас до момента, ще останат на склад до понеделник. ЕМА вече е дала зелена светлина на препарата, но Ваксинационният щаб у нас ще изчака решенията на още две комисии, стана ясно по време на брифинг. Становището на агенцията е, че ползите от ваксината са по-големи от евентуалните странични ефекти, които могат да настъпят. 

"В понеделник ще имаме решение. В контакт сме с няколко европейски страни, като се надяваме да вземем единно решение, а не да следваме сценария с АстраЗенека", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има два варианта за приложението на препарата - единият е да се ограничи ползването му при определени групи, както стана с ваксината на Оксфорд, а другият - той да се използва без ограничения. 

По време на брифинга бе обявено, че от 30 април до 10 май ще функционират зелени коридори за ваксинация. Такива ще има на местата, където самите лекари са изявили желания да работят, като списъкът им предстои да бъде обявен. Очакванията за 50 000 имунизирани на ден обаче едва ли ще бъдат достигнати по време на празниците. 

"Ваксинации ще се правят с всичко, с което разполагаме - Пфайзер, по-малки колическтва Модерна и АстраЗенека за тези, които искат втора игла. В тези 10 дни няма как да се стигне до 50 000 души на ден, защото няма да работят всички. Тези числа очакваме след празниците, когато идват и още ваксини", поясни Кунчев. 

Здравният инспектор препоръча на хората да получат втора доза от ваксините на местата, където им е направена и първата игла. Но поясни, че системата позволява това да се случи и на друго място, както и да се запишат за ваксинация лица, които не са здравно осигурени. 

Гражданите ще могат да избират ваксина след 10 май, когато ще са налични по-големи количества от всички препарати.