В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на наводнения във вечерните часове днес и през нощта във водосборите на Места /р. Ръждавица, р. Лъкенска, р. Каменица, по основната река/ и Струма /р. Сушичка, р. Потока, по основната река/. Това сочат данните от ежедневния бюлетин за водите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Водното ниво на Тунджа при Ямбол има вероятност да достигне до жълтия праг за внимание във вечерните часове утре.

В Дунавския басейн днес и утре са възможни локални разливи в ниските части на заливаемите тераси във водосборите на р. Искър, р. Вит, р. Осъм и р. Янтра. На 21 април в следобедните и вечерни часове ще има краткотрайни повишения в резултат на валежи. В периода 20-21 април в резултат на оттичане ще има повишения на речните нива в средните и долните течения на основните реки.

В Източнобеломорския басейн днес ще има повишения на речните нива в целия басейн в резултат на валежи и висока почвена влажност, като по-значителни ще са в горното и средното течение на Марица и в планинските й притоци и във водосбора на Тунджа. Възможни са локални разливи в ниските части на заливаемите тераси във водосборите на двете реки.

Утре повишения на речните нива ще имам във водосборите на Тунджа и Арда, като в резултат на оттичане повишения ще има и в средното и долното течение на Марица. От вечерните часове утре речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като нови краткотрайни повишения в резултат на валежи ще има във вечерните часове на 21 април. На следващия ден речните нива в целия басейн ще се понижават.

В Западнобеломорския басейн през следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като в резултат на валежи в следобедните часове на 20 и 21 април ще има краткотрайни повишения.

Някои от язовирите преливат или се изпускат контролирано. Свободният обем на яз. "Студена" към 8.30 ч., днес, е 4,159 млн. куб. м, като от язовира се изпускат 6,438 м3/сек. От яз. "Боровица" към 8.30 ч., днес, от язовира се изпускат 8 куб. м/сек. Язовир "Камчия", който е с наличност от 100,53 процента, прелива с 7.8 куб. м/сек. Наличният обем в язовир "Пчелина" е също над сто процента (101,2) от общия му обем.