Средната заплата в най-високоплатения сектор у нас е 3613 лева. На такова възнаграждение може да се надяват служителите в сферата на създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения.

На второ място като най-печеливша за работниците е сферата на финансите и застрахователната дейност, където средно служителите получават 2188 лв месечно брутно възнаграждение

Добивната промишленост у нас остава на трето място като доходоносна работа със средна заплата от 2108 лева

За поредна година на дъното по средни доходи остават служителите в бранша на хотелиерството и ресторантьорството. Там заплатите остават изключително ниски - около 717 лева средна брутна заплата. Селското, горското и рибното стопанство също се характеризира с работни места с ниска доходност от средно 984 лева

За 1 година е регистрирано рекордно увеличение на заплатите на държавни и общински служители. На хората в публичния сектор възнагражденията са нараснали със 17.2%, а в частния заплатите са се увеличи едва с 8.8%.

Класацията се базира на данните за първото тримесечие на 2021 година, когато се оказва, че средната заплата в цялата страна достига 1462 лв. Спрямо края на 2020 има съвсем леко увеличение от 1.7%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на работните заплати, са „Добивна промишленост“ - с 10.2%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 8.0%, и „Административни и спомагателни дейности“ - със 7.7%.

Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.9%, „Операции с недвижими имоти“ - с 8.4%, и в „Култура, спорт и развлечения“ - с 8.0%.

В 31 март наетите хора по трудово или служебно правоотношение към края на март 2021 г. нарастват с 34.4 хил., или с 1.5%, спрямо края на декември 2020 г., като достигат 2.26 милиона.

За 1 година най-много нови работни места са отворени и заети в сектора на здравеопазването и социални дейности - увеличението е с цели 8400 души. На второ място е отново най-високоплатеният сектор за информация и далекосъобщения, който е дал работа на още 7100 души. Раздвижване предвид, че дейността на заведения и места за настаняване се рестартира, има и в "Хотелиерство и ресторантьорство", където наетите са се увеличили с около 4,4%.

В края на март 2021 г. в сравнение с края на март 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.8 хиляди. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - със 7.5 хил., „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 5.6 хил., и „Административни и спомагателни дейности“ - с 5.2 хил.