Ваксинирането срещу коронавирус няма да осигури стаден имунитет срещу глобалната пандемия тази година. Това заявиха експерти от СЗО, като се обосноваха с ограничения достъп до ваксината на по-бедните държави, липсата на доверие във ваксините и възможните нови мутации на вируса. 

"Няма бързо да се върнем към нормалното", бе прогнозата на Дейл Фишър от Световната здрава организация. Той допълни, че стаден имунитет може и да бъде постигнат в някои държави, но това няма да доведе до нормализиране на ситуацията. 

Според епидемиолога от Университета на Индонезия Панду Рионо в такива случаи се забравя, че пак трябва да се правят тестове и да се обяснява на населението колко е необходимо поведение за избягване на рисковете, защото трябва време, за да бъде обхваната голяма част от населението.

СЗО предупреди, че "съществува явен проблем", защото в страните с ниски и средни доходи още няма доставки. Доверието във ваксините също е предизвикателство, както и способността на вируса за мутации, изтъкнаха експерти. Съществуват и логистични проблеми за разпространението на ваксините.