Днес цяла България ще разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно, въпреки наложените ограничения. Инициативата „Ден без асансьори“ насочва вниманието към значението на физическата активност като цели да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие. 

“Статистиката показва, че всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не получават достатъчно физическа активност. Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за здравето на имунната система”, казва Румяна Киризиева от БГ Бъди активен. “Също така нека не забравяме, че използването на стълбите е страхотен алтернативен вариант на фитнес залата, и може да ни помогне да разнообразим упражненията в домашните тренировки", апелира тя.  

В Деня без асансъри традиционно се включват хора, организации, влогъри, популярни лица, компании и институции от десетки държави oт цял свят, като покажат своята подкрепа и разпространят посланието за необходимостта от ежедневна физическа активност. Всички те ще покажат своя личен пример по темата с цел да мотивират повече хора да го последват. Специална покана за включване организаторите са изпратили до над 2000 училища в цялата страна, като целта е да се обърне внимание на липсата на достатъчно активно време при най-малките.

Инициативата „Ден без асансьори” се провежда за седма поредна година. Главната цел е да съсредоточи общественото внимание върху значението на физическата активност и да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие.