3-месечното кученце Рая, което трябваше да бъде евтанизирано след броени дни в Норвегия, се прибира в България. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. При пристигането на кучето в страната, ще бъдат извършени допълнителни изследвания, които да удостоверят здравословното му състояние. След това то ще бъде предадено на жители на София, които са пожелали да го осиновят.

Както вече съобщихме, палето бе заплашено от евтаназия, след като бе внесено от страната ни в Норвегия. Причината е, че  документите ѝ били нередовни. В онлайн пространството тръгна петиция в подкрепа на животинчето, а общественият отзвук бе голям. Навръх 60-тия си рожден ден легендарният Жан Клод Ван Дам призова последователите си да подкрепят петицията, а българските власти - да помогнат на Рая.  

Историята започва, когато мъж на име Алексей я купува от частно лице в Осло. Кученцето има български паспорт, в който са отбелязани ваксините и обезпаразитяванията, проведени от български ветеринарен лекар. Норвежката агенция по храните обаче не признава тези ваксини. 

"Тук, в Норвегия, на Рая ѝ бяха поставени и допълнителни ваксини. На 23 септември обаче властите я взеха от нас и я поставиха под карантина. Трябва да заплащам такса за всеки ден, в който тя е карантинирана, и го правя, защото ме интересуват само животът и благоденствието ѝ", разказва Алексей. 

Според норвежците кучето е било вкарано в страната нелегално. Те изискват потвърждение от България, че Рая е била вкарана от там, за да я изпратят обратно. Причината е, че властите приемат, че тя е била внесена с търговска цел и че няма никакво доказателство за произхода ѝ. След намесата на адвокат евтаназията бива отложена за 22 октомври. 

След намесата на институциите, историята завършва с щастлив край, а Рая ще се прибере у дома до дни. 

Евтаназия грози 3-месечната Рая, внесена от България в НорвегияКучето ще бъде умъртвено заради нередовни документи