Евтаназия очаква 3-месечно чихуахуа, внесено в Норвегия от България. Причината за страшната присъда на палето, което носи името Рая, е, че документите ѝ били нередовни. Това разказва стопанинът на четириногото Алексей, който организира петиция в подкрепа на животинчето. Досега тя е подкрепена от почти 10 000 души и подкрепена от известни личности. Навръх 60-тия си рожден ден легендарният Жан Клод Ван Дам призова последователите си да подкрепят петицията, а българските власти - да помогнат на Рая.  

Историята започва, когато стопанинът Алексей я купува от частно лице в Осло. Кученцето има български паспорт, в който са отбелязани ваксините и обезпаразитяванията, проведени от български ветеринарен лекар. Норвежката агенция по храните обаче не признава тези ваксини. 

"Тук, в Норвегия, на Рая ѝ бяха поставени и допълнителни ваксини. На 23 септември обаче властите я взеха от нас и я поставиха под карантина. Трябва да заплащам такса за всеки ден, в който тя е карантинирана, и го правя, защото ме интересуват само животът и благоденствието ѝ", разказва Алексей. 

Според норвежците кучето е било вкарано в страната нелегално. Те изискват потвърждение от България, че Рая е била вкарана от там, за да я изпратят обратно. Ако това не стане, предстои тя да бъде евтанизирана. Причината е, че властите приемат, че тя е била внесена с търговска цел и че няма никакво доказателство за произхода ѝ. 

"Свързах се с адвокат. Той успя да "отложи" датата на която ще я приспят - от 8 до 22 октомври. Крайният срок за всички документи е 20 октомври. Изгубих обаче всякаква надежда, когато разбрах, че Българската агенция по храните е отказала кученцето да се върне в страната. Смятам, че подобно отношение към малко пале е нехуманно и е против моите ценности. Знам, че има няколко проблема с документите и съм наясно, че вината е отчасти моя, тъй като не съм прегледал всички документи както трябва. Кучето обаче е невинно, а наказанието не съответства на нарушението ", твърди още Алексей. 

Според него единственият изход е да двете агенции да склонят и да проявят милост към животинчето. Алексей не моли за пари, а единствено за подкрепа и гласност. Редица институции и благотворителни организации вече са се задействали, за да спасят Рая.

Очаквайте подробности!