Да може да се дарява кръвна плазма във всеки областен град - това призозават от Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“. По-късно днес оттам ще внесат в Министерски съвет петиция, в която вече има над 2 000 подписа.
 
"Проблемът с острия дефицит на ковид-плазма в страната и в София може да бъде разрешен с отварянето на поне още няколко места за даряване на плазма като Русе, Габрово, Благоевград, което ще облекчи и донорите, и близките на болния, и лекарите, които прилагат този метод. Там плазма може да се събира, а да се произвежда в НЦТХ и съответния РЦТХ", обясняват от организацията. 
 
В момента местата в страната, където може да се дарява плазма, са 6 – ВМА и НЦТХ в София, РЦТХ Варна, РЦТХ Пловдив, РЦТХ Стара Загора и РЦТХ Плевен. Общо апаратите за даряване са не повече от 15.

В цяла Благоевградска и Бургаска област няма нито един апарат за даряване на КОВИД-плазма, а лекарите, които искат да лекуват с нея, са десетки. Стотици са и дарителите, а здравната система изпитва остър дефицит на реконвалесцентна плазма, твърдят още от сдружението.