26-годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Заради противоепидемичните мерки нямаше тържествена церемония и освещаване на бойните знамена. Общо 20 души се включиха в ритуала на Йордановден. Температурата на водата бе около 6 градуса, информира БНТ.

Цветков, който е рекордьор на Гинес по плуване в езеро с една ръка и участник в редица предизвикателства с благотворителна цел, хваща кръста за четвърти път в Русе, правил го е веднъж и в Северна Македония. Освен това той се наложи да спасява един от участниците - 29-годишния Йордан, който при скока глътна малко вода и се уплаши. Благодарение на бързата реакция на Теодор и другите младежи обаче именикът се измъкна от водата.

"Успях да го хвана и да го изтласкам към стълбата. Слава Богу на този празник нищо лошо не се е случвало, защото Бог ни пази", каза Теодор Цветков.

Йордан обясни, че когато е скочил в реката, е глътнал вода и се е уплашил.

"За първи път скачам за кръста, но въпреки премеждието пак ще скоча. Благодаря на момчетата, че ме изкараха от водата, защото можеше и да се удавя", каза именикът.

Теодор Цветков получи подаръци от кмета на Русе Пенчо Милков. От името на областния управител Галин Григоров му бе връчена икона, а Русенският митрополит Наум го дари със сребърно синджирче с кръстче.

Десетки русенци присъстваха на Великия Богоявленски водосвет на брега на река Дунав в Русе.